Eikenprocessierupsen

Het bestuur van de Apeldoornse Vierdaagse krijgt de afgelopen dagen veel vragen over de eikenprocessierups. Helaas komt deze rups ook langs de parkoersen voor. Je zult begrijpen dat we niet alle ruim 200 km aan routes rupsenvrij kunnen maken. Wel is de gemeente Apeldoorn binnen de bebouwde kommen bezig met de bestrijding (zie https://www.apeldoorn.nl/ter/zoeken2?onlycollection=&q=eikenprocessierups&zoeken=Zoeken).

Als organisatie kunnen we de deelnemers alleen maar de raad geven het lichaam zoveel mogelijk te bedekken en niet even te rusten op een bank onder eiken of tegen de bomen te gaan zitten.

 

Toch klachten?

Toch is het niet uit te sluiten dat je in contact komt met de brandharen. Onze Medische Dienst laat het volgende weten: Eikenprocessierupsen veroorzaken vervelende klachten door hun microscopisch kleine brandharen, zoals irritatie aan de huid en slijmvliezen. De kleine haartjes landen via de wind op de kleding en de huid. Je kunt dan binnen een paar uur klachten krijgen en deze kunnen per persoon verschillen.
Contact  met de huid kan jeukbultjes-rode plekken veroorzaken, contact met de ogen kan rode gezwollen ogen veroorzaken.

Inademen van de brandharen kan slikklachten, ontstoken slijmvliezen van neus-keel-luchtwegen en hoesten veroorzaken. Neem bij zeldzame klachten, zoals koorts, duizeligheid en braken contact op met je huisarts.

Tip: Ben je in contact met de brandharen van de rupsen gekomen, spoel dan je huid en ogen grondig met water. Ga niet wrijven of krabben; hierdoor ontstaat meer jeuk.

Met plakband kun je makkelijk de brandharen van de huid afhalen.

Was je kleren op 60 graden. Alleen door goed te wassen verdwijnen de brandharen, anders blijven ze in de kleding zitten en de volgende keer bij het aantrekken van de kleding krijg je weer de jeuk. Crème of zalf met menthol. aloë vera of calendula erin kan de jeuk verlichten.

In de meeste gevallen zijn de klachten na twee weken verdwenen, neem bij ernstige klachten zoals benauwdheid-ernstige oogklachten contact op met de huisarts.

Blijf op de hoogte

Loop jij dit jaar ook weer mee? De inschrijvingen openen 15 februari. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste bericht.